Ook in Nederland en België neemt de incidentie van nagelschimmelinfecties nog steeds toe!

Oppervlakkige schimmelinfecties van de huid en nagels zijn de meest voorkomende schimmel ziekten bij mensen en beïnvloeden ~ 25% (of ~ 1,7 miljard) van de bevolking wereldwijd. Deze infecties worden voornamelijk veroorzaakt door dermatofieten*, die aanleiding geven tot bekende aandoeningen zoals voetschimmel (komt voor bij 1 op de 5 volwassenen), ringworm van de hoofdhuid (vaak bij jonge kinderen en waarvan wordt gedacht dat ze 200 miljoen mensen treffen wereldwijd) en infectie van de nagels (beïnvloedt ~ 10% van de algemene bevolking wereldwijd, hoewel deze incidentie met de leeftijd toeneemt ~ 50% bij personen van 70 jaar en ouder. De incidentie van elk bepaalde infectie varieert ook met sociaal-economische omstandigheden, geografische regio en culturele gewoonten.

West-europa

In West Europa heeft ten minste één op de vier mensen last van een schimmelinfectie aan de nagels van zijn handen of voeten. In Nederland is de relatie zelfs 1 op 3 terug gerelateerd naar 1 op de 2 sporters (Achilles onderzoek 1999). Het behandelen van deze aandoening is geen eenvoudige zaak.

ONDERZOEK

Het laatste grote epidemiologische onderzoek naar de incidentie van onychomycose en dermatomycose heeft plaatsgevonden in 1999. Deze zogenaamde `Achilles studie` gaf aan dat Schimmels in Westerse landen voor veel problemen zorgen. Dit is mede te wijten aan het feit dat door het vele wassen, met een niet pH-neutrale zeep, de zuurgraad van onze huid verandert, en wij daardoor minder beschermd zijn. Mensen in ontwikkelingslanden hebben hier dan ook beduidend minder last van. Vaak zijn en worden de voeten het eerst aangedaan. Naarmate de leeftijd vordert neemt ook de kans op een schimmelinfectie toe, helemaal boven ons 70ste levensjaar.  


Oorzaken en risico`s

Nagelschimmel (ook wel onychomycose genoemd) is een van de meest voorkomende schimmelziekten van het menselijk lichaam. Teennagels worden aanzienlijk vaker aangetast door een schimmelinfectie dan de vingernagels. Ongeveer 5% van de Belgen zou een medische behandeling voor schimmelnagelinfecties ondergaan. Het aantal getroffen mensen is vermoedelijk veel hoger; schattingen gaan ervan uit dat het aantal niet-gemelde gevallen tot wel 4 tot 5 keer hoger ligt. 

Er zijn drie verschillende soorten schimmels die kunnen leiden tot een infectie op onze nagels:

Dermatofyten
Gist 
Ascomyceten

Een schimmelnagel kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de schimmel Trichophyton rubrum de dader die een schimmelinfectie veroorzaakt. De schimmels kunnen via scheurtjes of kleine wondjes in het nagelbed terechtkomen, waar ze zich vrij verspreiden in de nagelwal. 

Een andere veel voorkomende oorzaak van een schimmelnagel is wanneer een onbehandelde voetschimmel zich verspreidt naar je nagels. Nagelschimmel wordt echter zelden overgedragen door direct contact, bijvoorbeeld bij het handen schudden. Een infectie die veroorzaakt wordt door een ander type huidschimmel is ook uiterst zeldzaam. Het omgekeerde kan dan weer wel: het kan voorkomen dat een schimmel zich verspreidt naar andere delen van het lichaam als gevolg van onbehandelde of verkeerd behandelde schimmelnagels.